preskoči na sadržaj
Static HTML
vijesti

Mali vodiči na jedan dan

Dana 20. svibnja 2015. naši učenici Roko Bogdan, Leon Bradić, Izabela Ćurak, Vicenco Gizdić, Marino Listeš, Mila Podrug, Lucija Radišić, Domina Zrnić i Meri Žižić, uz stručno vodstvo svoga profesora Filipa Modrića te dr. Ivana Matijevića s Filozofskog fakulteta u Splitu, organizirali su obilazak antičke Salone za studente povijesti Sveučilišta u Kielu.

Studente je iz Kiela u Solin doveo ugledni njemački znanstvenik i profesor Ludwig Steindorff zajedno sa svojim asistentom Danijelom Knežićem. I on i studenti su bili ugodno iznenađeni znanjem engleskoga, ali i  poznavanjem povijesti od strane naših petaša i šestaša.

Obilazak je počeo na Manastirinama i u Tusculumu gdje su ih dočekali dalmatinski specijaliteti kroštule i fritule. Nakon pozdrava dobrodošlice, obišli su gradske bedeme, biskupsko središte, glavna vrata poznata kao Porta Cesarea te amfiteatar.

Naši vodiči su bez problema tečno prepričali bitne dijelove povijesti glavnoga grada rimske provincije Dalmacije, a gosti su obećali da će se sigurno vratiti još koji put.

fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 1. 11. 2019. 09:33

Moja baština

Hrvatska je zemlja jako bogata nematerijalnom baštinom;  od 160 nematerijalnih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, Hrvatska ima 13 dobara upisanih na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Jezik, dijalekti, govori, folklorno stvaralaštvo, tradicijska umijeća i obrti, sve je to baština koja se prenosi iz generacije u generaciju i pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta te tako promiče poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost.

Naša ideja je bila naučiti nešto o našoj nematerijalnoj baštini, ali i približiti svijetu hrvatsku  kulturu i običaje.

Španjolska škola  Museo Escolar de Pusol (škola koja njeguje tradiciju i običaje u sklopu redovne nastave)  bila je odličan izbor za razmjenu iskustava.

Zadatak nije bio nimalo lagan; trebalo je ispeći tu španjolsku tortu od badema, Španjolci su trebali „otrčati“ Sinjsku Alku, trebalo se pomučiti oko izrade velike kravate ukrašene glagoljicom, ali pravi test je bio izraditi licitarska srca (koje, priznajemo, ni mi baš često ne viđamo!)

Naučili smo jako puno o nematerijalnoj baštini i nadamo se nekim novim, zanimljivim receptima.

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 1. 11. 2019. 09:26

Mladi Šveđani u Solinu

Salona je oduvijek bila sjecište puteva; nekad najznačajniji grad antičkog svijeta, rado je posjećena destinacija, kako turistima, tako i učenicima.

U travnju 2002.godine, maturanti Gimnazije prirodnog smjera iz švedskog grada Visby, odlučili su školsku ekskurziju provesti upravo u Solinu. Nakon sudjelovanja na UNESCO-vom Svjetskom Forumu mladih 2001. jako su se zainteresirali za posjet kulturno-spomeničkoj baštini Solina i našoj školi.

Uz  svečani doček u školi upriličili smo im  brojna, zanimljiva razgledavanja.

Uz stručno vodstvo profesora, vodiča i konzervatora posjetili su Salonu, Split, Trogir, Klišku tvrđavu, spilju Vranjaču i Slapove Krke.

Sigurni smo da su se u svoju domovinu vratili puni dojmova nakon uživanja u prekrasnim starinama i prirodnim ljepotama našega grada i županije. 

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 1. 11. 2019. 09:21
 


EPIDEMIOLOŠKI KUTAK

E-dnevnik

PROFESIONALNA ORIJENTACIJA 8.

Poštovani osmaši i roditelji,

u prilogu vam objavljujemo rezultate ljetnog upisnog roka u srednje škole za školsku godinu 2020./2021. kako bi ste imali kontinuirani uvid u informaciju koja im je vrlo korisna pri izboru srednjoškolskog obrazovnog programa.

 

 

 


Savjetovalište

UDŽBENICI

 

Raspored sati
Priloženi dokumenti:
Smjena A.pdf
Smjena B.pdf


Kalendar nastave

Priloženi dokumenti:
kalendar 2019 20.pdf


SafetyNet

SafetyNet je zabava za cijelu obitelj! Igrajući kviz učite o sigurnosti, ponašanju na Internetu, društvenim mrežama i ostalim temama. Materijali uz kviz prilagođeni su uzrastu od 5. do 8. razreda, ali su korisni i svima ostalima koji žele proširiti svoje znanje.


TražilicaKalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Korisni linkovi
edukativne stranice
 • portal škola
 • wikipedia
 • MZOS
 • AZOO
 • Centar Izvrsnosti Sp...
 • Carnet

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju