preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Osmaški ples

 

Mudre misli

 

Što god snađe Zemlju,

snaći će i sinove Zemlje.

Ako čovjek pljuje na tlo,

pljuje na sebe samoga.

Zemlja ne pripada čovjeku,

čovjek pripada Zemlji.

 

(prema predaji, poglavica Seattle

predsjedniku SAD-a, 1854.)

 

Sigurne ceste

 

Priloženi dokumenti:
Sigurne Skolske Ceste.pdf

Nobel 2017.

Priloženi dokumenti:
Dobitnici Nobelove nagrade 2017.docx

Zdravi doručak

Priloženi dokumenti:
Zdravi dorucak.ppt

UK

Priloženi dokumenti:
Ujedinjeno Kraljevstvo.ppsx

Francuska

Priloženi dokumenti:
Francuska.ppt

EU

O školi

Naša škola nosi ime  poznatog Solinjanina don Lovre Katića. U sljedećem prilogu saznajte nešto više o njemu.

Don Lovre Katić (1887.-1961.)

Lovre Katić rodio se u Solinu 7. veljače 1887. godine. Poslije osnovnog školovanja u Solinu pohađao je Klasičnu gimnaziju u Splitu, a onda bogosloviju u Zadru. Neko vrijeme je bio župnik u Čaporicama kod Trilja.
Godine 1912. upisao je na Zagrebačkom sveučilištu fiziku, matematiku i prirodopis, ali kako nije dobio dopuštenje za studij od nadležnih crkvenih vlasti, vraća se u svoju župu.
Ipak, godine 1919. odlazi ponovo u Zagreb gdje na Filozofskom fakultetu upisuje studij hrvatskoga jezika i književnosti te povijesti.
 Poslije diplomiranja radio je na državnim gimnazijama u Sinju, Kninu i Splitu. Doktorirao je 1933. godine.
Znanstveni rad don Lovre Katića obuhvaća nekoliko znanstvenih područja: povijest, povijesnu topografiju, arheologiju, povijest umjetnosti te književnost. Najveća je zasluga don Lovre Katića što je svojim popularno pisanim radovima znao pridobiti čitateljstvo.
Don Lovre Katić ostavio nam je veliki broj rasprava i knjiga povijesnog karaktera, a od književnih djela spominjemo „Kraljicu Jelenu“ i „Ubavo selo“; napisao je također mnoge pripovijesti i crtice.
Od Katićevih djela, nepobitna je vrijednost sigurno dvojaka: ona prva, znanstvena te druga, ali ne manje bitna, prosvjetiteljska. To je onaj oblik angažiranja koji se u visokim intelektualnim krugovima slabo cijeni, premda mu je opća korist nemjerljiva. Ta se djelatnost  u Katića dopunjuje s njegovim literarnim radom. Kad je riječ o don Lovri Katiću, onda su jedno i drugo vrline čovjeka koji je sav svoj život posvetio crkvi, znanosti i svome hrvatskome narodu.

 I danas se Solinjani sjećaju njegovih nedjeljnih propovijedi u kojima je iznosio razne zanimljive crtice iz prošlosti starohrvatskog Solina. Na taj način upoznao je Solinjane s baštinom i tako razvijao ljubav i kod mladih i kod starijih, osobito prema Gospi i kraljici Jeleni.
Umro je 27. kolovoza 1961. godine. Međutim, ovaj učeni čovjek svojim govorom i riječju osigurao je naše poštovanje i osjećaj da ćemo ga sresti u šetnji njegovim i našim Solinom
.

 
Upisi u OŠ

Vremenik

Upisi u srednju školu

Udžbenici 2017./2018.

SafetyNet

SafetyNet je zabava za cijelu obitelj! Igrajući kviz učite o sigurnosti, ponašanju na Internetu, društvenim mrežama i ostalim temama. Materijali uz kviz prilagođeni su uzrastu od 5. do 8. razreda, ali su korisni i svima ostalima koji žele proširiti svoje znanje.


Kalendar nastave

Priloženi dokumenti:
kalendar 2017 2018.pdf


Oglasna ploča

TražilicaKalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum

Korisni linkovi
edukativne stranice

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju