preskoči na sadržaj
O školi

Naša škola nosi ime  poznatog Solinjanina don Lovre Katića. U sljedećem prilogu saznajte nešto više o njemu.

Don Lovre Katić (1887.-1961.)

Lovre Katić rodio se u Solinu 1887. godine. Poslije osnovnog školovanja u Solinu pohađao je Klasičnu gimnaziju u Splitu, a onda bogosloviju u Zadru. Neko vrijeme je bio župnik u Čaporicama kod Trilja.
Godine 1912. upisao je na Zagrebačkom sveučilištu fiziku, matematiku i prirodopis, ali kako nije dobio dopuštenje za studij od nadležnih crkvenih vlasti, vraća se u svoju župu.
Ipak, godine 1919. odlazi ponovo u Zagreb gdje na Filozofskom fakultetu upisuje studij hrvatskoga jezika i književnosti te povijesti.
 Poslije diplomiranja radio je na državnim gimnazijama u Sinju, Kninu i Splitu. Doktorirao je 1933. godine.
Znanstveni rad don Lovre Katića obuhvaća nekoliko znanstvenih područja: povijest, povijesnu topografiju, arheologiju, povijest umjetnosti te književnost. Najveća je zasluga don Lovre Katića što je svojim popularno pisanim radovima znao pridobiti čitateljstvo.
Don Lovre Katić ostavio nam je veliki broj rasprava i knjiga povijesnog karaktera, a od književnih djela spominjemo „Kraljicu Jelenu“ i „Ubavo selo“; napisao je također mnoge pripovijesti i crtice.
Od Katićevih djela, nepobitna je vrijednost sigurno dvojaka: ona prva, znanstvena te druga, ali ne manje bitna, prosvjetiteljska. To je onaj oblik angažiranja koji se u visokim intelektualnim krugovima slabo cijeni, premda mu je opća korist nemjerljiva. Ta se djelatnost  u Katića dopunjuje s njegovim literarnim radom. Kad je riječ o don Lovri Katiću, onda su jedno i drugo vrline čovjeka koji je sav svoj život posvetio crkvi, znanosti i svome hrvatskome narodu.

 I danas se Solinjani sjećaju njegovih nedjeljnih propovijedi u kojima je iznosio razne zanimljive crtice iz prošlosti starohrvatskog Solina. Na taj način upoznao je Solinjane s baštinom i tako razvijao ljubav i kod mladih i kod starijih, osobito prema Gospi i kraljici Jeleni.
Umro je 1961. godine. Međutim, ovaj učeni čovjek svojim govorom i riječju osigurao je naše poštovanje i osjećaj da ćemo ga sresti u šetnji njegovim i našim Solinom
.

 

 

 

 

 
EPIDEMIOLOŠKI KUTAK

E-dnevnik

PROFESIONALNA ORIJENTACIJA 8.

Poštovani osmaši i roditelji,

u prilogu vam objavljujemo rezultate ljetnog upisnog roka u srednje škole za školsku godinu 2020./2021. kako bi ste imali kontinuirani uvid u informaciju koja im je vrlo korisna pri izboru srednjoškolskog obrazovnog programa.

 

 

 


Savjetovalište

UDŽBENICI

 

Raspored sati
Priloženi dokumenti:
Smjena A.pdf
Smjena B.pdf


Kalendar nastave

Priloženi dokumenti:
kalendar 2019 20.pdf


SafetyNet

SafetyNet je zabava za cijelu obitelj! Igrajući kviz učite o sigurnosti, ponašanju na Internetu, društvenim mrežama i ostalim temama. Materijali uz kviz prilagođeni su uzrastu od 5. do 8. razreda, ali su korisni i svima ostalima koji žele proširiti svoje znanje.


TražilicaKalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Korisni linkovi
edukativne stranice
 • portal škola
 • wikipedia
 • MZOS
 • AZOO
 • Centar Izvrsnosti Sp...
 • Carnet

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju